Mintavétel

A minta a macska DNS-ét tartalmazza. DNS-izolálás történhet, szájnyálkahártya-törletből és vérmintából egyaránt.

 A nyálkahártya három rétegből áll: hámréteg, saját kötőszövetes réteg és izomréteg. Erősebb mechanikai erőknek kitett helyeken többrétegű, el nem szarusodó laphám található, miképpen a szájüregben is. Mintavételünk során, ennek a hámrétegnek a töredékei maradnak a mintavételi eszközön a macska szájüregéből. A laphámsejtekben, pedig ugyanaz a genetikai információ található, mint a macska egyéb sejtjeiben (szöveteikben), vérükben! A vér olyan szövetféleség, melyet vérsejtek és a folyékony vérplazma alkotják, bennük ugyan avval a genetikai információval mint ami a szájnyálkahártyában van . Mind ezek ismeretében, a mintavétel gyakorlati különbségéről beszélhetünk csak. Mind a két esetben ugyanazt a vizsgálati eredményt fogjuk megkapni a laboratóriumtól.

 

A mintavételt kérhetik:

Genetikai betegségekre való hajlam meghatározásához

Jellemvonások vizsgálatához (pl. szőrszín, hosszú szőr)

Eredet vizsgálathoz (szülők, utódok; macskáknál lehetséges több apa is)

Vércsoport vizsgálathoz (b változat jelenléte)

Hogyan készülhet fel a mintavételre?

A minta tisztasága fontosabb mint a sterilitása. A macska a mintavétel elött fél órával ne egyen, ha még kölyök lehetőség szerint ne szopjon, mert az anyatej is megzavarhatja mintánk tisztaságát.  A mintavétel teljesen fájdalommentes és alig 20 másodperc.

Hogyan történik a mintavétel? Milyen környezetben, ki végzi, és mikor kapja meg az eredményeket?

A macska szájüregének oldalsó falát (pofa), körkörös mozdulattal, megkaparjuk a mintagyűjtő kefével. Egy macskára 2 kefét használunk külön-külön. A kefét pár másodpercig hagyjuk megszáradni a levegőn majd visszahelyezzük a tasakba a keféket. Ráírjuk a tasak hátoldalára az állat nevét.

Lehetőség szerint a mintavételt állatorvos végezze, azonosítható mikrocsippel rendelkező macskákon. Azonosítás nélkül illetve „kívülálló” objektív személy (állatorvos) nélkül a vizsgálat hitelessége megkérdőjelezhető. Tesztekkel rendelkező tenyész macska vásárlása esetén, kontroll vizsgálat javasolt még pároztatás elött! A laborban is emberek dolgoznak és tévedhetnek! Pozitív eredmény esetén is javasolt egy újabb kontroll teszt elvégzése.

Végül , kitöltjük a labor számára a mintavételi kérőlapot. Melyen szerepeltetni kell a macska nevét, születési dátumát, mikrochip azonosítóját, nemét, fajtáját. 

0
0
0
s2sdefault
Copyright © 2017 www.macskagenetika.hu Minden jog fenntartva!