DNS tesztelés

Általában a betegségek fajta specifikusak. Azonban egyes fajtákat kereszteznek (kereszteztek) másik fajtával, így bármely mutáció melyet egy adott fajtánál megtalálunk az megtalálható másikban is, ha keresztezés történik. Továbbá, az egész világon tenyésztenek macskákat, és a „keresztezési” szabályok sajnos a legnagyobb macskás világszervezetek között nem mindig azonosak. Egy párosítás talán elfogadható lehet a TICA vagy WCF számára, de talán elfogadhatatlan a FIFe számára.

Mind e közben a kutatók és teszteket végző laboratóriumok pedig igyekeznek fajta specifikus ként „kezelni” a beérkezett mintákat. A tesztek kizárólag az adott fajtára érvényesek, melyekről a cégek részletes tájékoztatást nyújtanak ügyfeleik számára.

Miért nem érvényesek a tesztek minden fajtára? A gond a betegségek különbözőségé. Tulajdonosokként, tenyésztőkként vagy állatorvosokként, ha egy klinikai kórképet rendellenesként látunk egy macskában bármelyikünk gyorsan arra a következtetésekre juthat, hogy például egy veseelégtelenségnek számos oka lehet, de nem minden veseelégtelenséget a PKD okoz. A macskák különböző típusú szívbetegséggel rendelkezhetnek, de nem mindegyik szívbetegség HCM. Még ha a HCM diagnózisa végleges is, nem minden HCM-et okoz ugyanaz a mutáció. A macskák ismerete mellett, a teszteket végző laboratóriumoknak ismerniük kell a genetikájukat is.

0
0
0
s2sdefault
Copyright © 2017 www.macskagenetika.hu Minden jog fenntartva!