Alkalmatlan genetikai vizsgálatok

A genetikai tesztelést végző laboratóriumok próbálják a legjobb szolgáltatást nyújtani alacsony költségek mellett. Számos újabb technológia lehetővé is teszi a minták nagyobb átvitelét, valamint több mint egy genetikai teszt (teszt csomagok) végrehajtását egy vizsgálatban, nagyban csökkentve a reagensek és munkaerő költségeit ezáltal. Számos laboratórium megpróbál a maximumra törekedni, minden elérhető genetikai tesztet kínálni az adott fajtának. Azonban, sokszor a versengés mögött a labor nem rendelkezik kellő tudományos háttérrel. Bármely genetikai tesztnek publikációval kell rendelkeznie, hogy hivatkozni lehessen rá, és statisztikai háttérrel a mutáció pontosságát illetően, specifikusan az adott fajtára vonatkozóan. A tudományos munkák interneten is hozzáférhető kivonatai nem szakértő által felülvizsgált cikkek, és nem rendelkeznek elegendő információval ahhoz, hogy a teszt pontosságát meghatározzák, így, pusztán a kivonatok nem megfelelő referenciák genetikai tesztekre. Néhány egyetem vagy kutató mellék cégekkel is rendelkezik, és felfedezéseiket szabadalom vagy engedélyeztetés védheti, mellyel így esetleg soha nem teszik közé a valós adatokat a konkurencia számára. A szabadalmak megvásárolhatók az USA-n belül.  Néhány cég sajnos meg sérti ezeket a szabadalmakat, mivel az egyetemek általános jövedelme általában nagyon alacsony, így annak a valószínűsége, hogy egy egyetem érvényesít egy szabadalmat, alacsony lehet, mivel a költségek megengedhetetlenek számukra.  A szabadalom megsértése mellett, néhány laboratórium olyan genetikai teszteket nyújt, hogy versenyelőnyt szerezzen, melyek tudományos háttérrel nem rendelkeznek.

Példaképpen HCM esetében előkerült a jelenleg 2 lehetséges teszt mellett egy harmadik variáció is, ami  jelentésre is került egy kivonatban, de sosem lett hivatalosan publikálva vagy szakértő által felülvizsgálva. Néhány laboratórium sajnos tesztet nyújt erre a hamis variánsra macskák részére.

 

KÖVETKEZTETÉS A genetikai tesztelések fontos diagnosztikai eszközök állatorvosok, tenyésztők és tulajdonosok számára. A genetikai tesztek nem 100% üzembiztosak, és a teszt eljárás pontossága, valamint a genetikai tesztelési laboratórium hírneve és ügyfélszolgálata is átgondolást igényel. A genetikai tesztelés segítheti a tenyésztőket abban, hogy pontosabban meghatározhassák a megfelelő párosításokat, potenciálisan hatékonyabb utódokat létrehozva illetve a betegségek megelőzésére kialakulásuk kockázatának csökkentésére. Az állatorvosoknak mérlegelniük kell a mutáció vs. betegség meglétének relatív kockázatát, és a tenyésztőknek figyelembe kell venniük a kockázati tényezőket együtt a macskák más fontos tulajdonságaival, tenyésztési döntésük meghozatalakor.

0
0
0
s2sdefault
Copyright © 2017 www.macskagenetika.hu Minden jog fenntartva!