Genetikai kisokos

A genetika röviden az öröklődéssel foglalkozó tudományág, vagyis azon tulajdonságok összessége, amit a cicák örököltek szüleiktől, nagyszüleiktől. Meghatározza az egyénre jellemző tulajdonságokat pl. szem és szőrszínt, valamint a bennük lévő örökítő anyagot -, más néven a DNS vizsgálatok alapján megismerhető a betegségekre való hajlam, illetve egyes betegségek is kiolvashatók. Az utóbbi években a genetikai vizsgálatokkal, a cicák (nyálból, vérből)  géntérképezésével hatalmas ugrást értünk el, a beteg macskák szelekciójával, illetve tudatos párosításával, lényegesebben lecsökkentettük a beteg utódok számát, tenyésztői munkánk minőségibb lett. Ennek köszönhetően számos betegség kiderülhetett, azokat pedig megfelelő módon kezelni lehet. A genetikai vizsgálatok rendszeres elvégzése egy tenyésztői állományon belül elengedhetetlen, még akkor is, ha számos egyéb betegség (vírus, baktérium, baleset stb…) kiszűrése, megelőzése szinte lehetetlen. Mindazon által azt gondolom egy tudatos és felelős tenyésztő, ha csak minimálisan is csökkenteni tudja annak az esélyét, hogy a gazdiknak beteg állatot adjon, akkor már mindent megtett!

A genetikai vizsgálatokkal az ember megismerheti a macskájának, betegségekre való hajlamát, annak ismeretében pedig a megfelelő prevenció már elkezdődhet. A genetikai elemzés eredménye alapján csökkenthető a macskák betegségkockázata és segíti abban, hogy az állomány egészséges maradjon, így utódaik is.

Vannak például a szemszínünkért felelős gének. Vannak gének, melyek szabályozzák, hogy milyen testmagasságot érünk el. Vannak gének, melyek feladata bizonyos élelmiszerek lebontása, gének, melyek az optimális súlyt szabályozzák vagy éppen az agyi működéséért felelősek. Minden gén így együttesen képezi testünk teljes egyedi térképét. Ezek mind-mind igazak a Macskákra is!

Minden macska hordoz bizonyos génhibákat, (más néven: mutációt) amelyeket vagy szüleiktől örököltek, vagy véletlen folytán alakultak ki, és most negatív hatással vannak egészségükre. Ezek a génhibák gyengítik az immunrendszerüket, fokozzák a hirtelen szívhalál kockázatát, esetenként gyenge látást, asztmát vagy allergiákat okoznak vagy a rendszertelen táplálkozás következtében túlsúlyhoz vezetnek. Természetesen minden fajta más-más génhibákat hordoz. Vannak olyan betegségek, amelyek bizonyos macska fajtákban gyakrabban előfordulnak. Az egyéni betegségkockázatok családról családra és egyedről egyedre különbözőek lehetnek.

Tehát a genetikai vizsgálatok elvégzése, az állat szervezetében jelen lévő mutációk megismerése ma már nem lehetetlen. A vizsgálatok tesztelése gondos felkészülést, szakmai ismereteket, tudást és igen komoly gépparkot igényel. A vizsgálatok árai nem olcsók, de ezzel szemben életre szóló leletet kapunk a kezünkbe, hiszen a genetikai állományunk életünk során nem változik.

A vizsgálatokat csak egyszer kell elvégeztetnünk az állat életében, s hogy erre mikor kerül sor, már egyéni döntés. Felelős tenyésztő mindezeket megteszi pároztatás előtt!  Ha az állományban ismert betegségek állnak fent, már kicsi 4 hetes kölyköknél is javasolt a megfelelő tesztet elvégezni, hogy annak ismeretében valóban a megelőzésre fókuszáljunk! Ne felejtsük el, hogy a legtöbb esetben nem magát a betegséget, hanem az arra való hajlamot mutatjuk ki! Tehát közel sem biztos, hogy a vizsgált betegséget "meg is fogjuk kapni". Viszont a genetikai háttér mellett az életmód, a környezeti hatások is nagy befolyással bírnak, tehát egy szívbetegségre hajlamosító génmutáció lehet végzetes is, ha nem figyelünk magunkra kellőképp. Elősegítjük az életmóddal: stressz, nem megfelelő táplálás, vírusos betegségek...stb.

Gén: az öröklődés egysége

Genetikai kód: tulajdonképpen egy jelkulcs, amely egy adott aminosavat kódol

Allél: a géneknek egyik lehetséges változata a sok közül.

Mutáció: véletlenszerű változás a DNS vagy a kromoszóma szerkezetében.

DNS: a legtöbb élőlényben a DNS hordozza az elsődleges genetikai információt.

Szabó Krisztina
www.maine-coon.hu
Shelly's Dream Maine Coon tenyésztő

0
0
0
s2sdefault
Copyright © 2017 www.macskagenetika.hu Minden jog fenntartva!