Genetikai betegségek jelzésértéke

A fenotípus jellegzetességei lehetnek kívánatosak vagy nem kívánatosak, különösen betegségek jelenlétében az utóbbi. Mivel a fenotípust egyetlen gén, vagy számos gén interakciója határozza meg, esetleg a környezeti hatásának összessége, így az állatorvos különböző terápiás eljárásokok közül választhatja meg a klinikai kezelést, ha ismert számára az állat genetikai háttere is.  Ha azonos állapotot talál különböző fajtáknál az állatorvos lehetőséget kap arra hogy új szemlélettel kövesse az állat patológiáját az egészségügyi ellátásban, figyelembe véve az összehasonlító orvostant. Számos gyakori jellemzője van a genetikai betegségeknek.

Amire érdemes odafigyelni a klinikusoknak:  

- 1. betegség kialakulása fiatal korban;

- 2. többszörös megjelenés a macskapopulációban;

- 3. zárt vagy kis populációban lévő jelenlét;

- 4. beltenyésztés mértéke;

- 5. prezentációban lévő egységesség;

- 6. előrehaladott kórban lévő tenyészállat.

Ugyanakkor nincsenek arra vonatkozóan tudományos bizonyítékok, hogy az idősebb macskák utódai között gyakrabban fordulnának elő genetikai problémák. Ellentétben az emberekkel.

 

Lymphosarcoma (tumor) szintén gyakori a macskáknál, de általában az idősebbeknél és/vagy olyan macskáknál, melyek fertőzöttek és FeLV pozitívak. Azonban azonosításra került lymphosarcoma (tumor) ezüst Keleti Rövidszőrűeknél is, melyek FeLV negatívak voltak, és általában 2 évesnél fiatalabbak. Nem csak egy adott fajta betegsége a lymphosarcoma (tumor) és nem pusztán a FeLV vírus fertőzés a kiváltó oka. Más fajtákat is érint, mint például a Sziámi macskákat, Rövidszőrű colorpoint macskák és Sziámi Hosszú Szőrű macskákat. A betegség kialakulása az állat 1-2 éves korára tehető, de szerencsére a tumorok jól reagálnak a kemoterápiára, viszont kiújulásuk gyakori. Így, ezt a betegséget egy zárt, beltenyészet populációban található meg leginkább, kialakulása korai, és általános egységes megjelenés jellemzi. 

0
0
0
s2sdefault
Copyright © 2017 www.macskagenetika.hu Minden jog fenntartva!